Si ndikon artriti psoriatik në duar?

Si ndikon artriti psoriatik në duar?

Artriti psoriatik shkakton inflamacion në nyje dhe mund të prishë jetën e përditshme, veçanërisht kur ndikon në duar. Trajtimet dhe mjetet juridike në shtëpi mund të ndihmojnë në mbajtjen e simptomave nën kontroll.

Artriti psoriatik është një gjendje e përbashkët inflamatore që lidhet me psoriasis. Rreth 30 përqind e njerëzve me psoriasis zhvillojnë gjithashtu artrit psoriatik.

Kur artriti psoriatik prek duart, ai mund të prishë nyjet dhe të kufizojë lëvizshmërinë e një personi. Mund të shkaktojë ënjtje, ngurtësi dhe inflamacion në nyjet e duarve dhe gishtërinjve.

Fotografitë e simptomave

Simptomat e artritit psoriatik në duart

Simptomat e artritit psoriatik mund të shkojnë nga të buta në të rënda. Shumë njerëz përjetojnë ndezje, ose periudha në të cilat simptomat e tyre janë shumë më të këqija, si dhe periudhat në të cilat simptomat zvogëlohen ose zhduken.

Kur artriti psoriatik prek duart, ajo ka tendencë të ndikojë në nyjet më të afërta me thonjtë, të cilat mund të shkaktojnë ënjtje në gishta. Si rezultat, disa njerëz ngatërrojnë artritin psoriatik me përdhes.

Simptomat e artritit në duar mund të prishin jetën e përditshme. Artriti psoriatik mund të ndikojë në njërën anë më shumë se tjetra.

Simptomat e artritit psoriatik në duar mund të përfshijnë çdo kombinim të mëposhtëm:

 • nyjet e ngurta, të dhimbshme të gishtit dhe dorës
 • Ellingnjtja përgjatë të gjithë Gjatësia e gishtërinjve
 • ënjtje që ndikon kryesisht në nyjen e gishtit të mesëm
 • Forma jonormale e nyjes së gishtit
 • Dhimbja ku tendoni ose ligamenti i bashkëngjitet bashkimit
 • Zonat e ndërtimit të lëkurës me luspa, argjendtë të bardha, të quajtura pllaka, që mund të jenë kruarje
 • thonjtë e groposur
 • e lëvizjes në nyjet e prekura
 • gjunjët
 • gishtërinjtë
 • shpinën e poshtme

artriti psoriatik dhe parandalon që gjendja të përkeqësohet.

Kur dikush përjeton një ndezje të artritit psoriatik, mjetet juridike të mëposhtme në shtëpi mund të ndihmojnë:

 • Hidratues shpesh, veçanërisht pas larjes së duarve
 • Aplikimi akull në nyjet e duarve për 10 minuta në një kohë, duke përsëritur sipas nevojës, për të zvogëluar inflamacionin dhe ënjtjen
 • Trajtimin e infeksioneve të thonjve kërpudhat me kremra antifungal ose tableta parandaloni dëmtimet që mund të shkaktojnë ndezje
 • Shmangia e tërheqjes ose zvogëlimit të kutikulave, pasi kjo mund të çojë në dëmtime dhe ndezje
 • Kufizimi i kohës së kaluar duke njomur duart në ujë, si Kjo mund të thajë lëkurën
 • Shmangia e thonjve akrilik ose të rremë, pasi ato mund të dëmtojnë shtretërit e thonjve
 • Kryerja e ushtrimeve që një terapist fizik ka rekomanduar

Njerëzit me artrit psoriatik gjithashtu mund të vërejnë se simptomat e tyre përmirësohen nëse kanë një mënyrë jetese të shëndetshme, e cila mund të përfshijë faktorët e mëposhtëm:

 • Ushqimi i një BAL Dieta e anced, e pasur me lëndë ushqyese
 • Marrja e ushtrimeve të rregullta
 • Mbajtja e një peshe të shëndetshme, ose humbja e peshës për të zvogëluar stresin në nyje
 • Menaxhimi dhe parandalimi i stresit
 • duke lënë duhanin dhe duke shmangur tymin e dorës së dytë
 • Shmangia e alkoolit
 • Mbajtja e lëkurës të hidratuar dhe mbrojtur

trajtim

Nuk ka ende një kurë për artritin psoriatik, por ilaçet biologjike dhe sistemike synojnë të trajtojnë shkaqet themelore. Ilaçet biologjike

janë një terapi e linjës së parë për shumë njerëz me një diagnozë të re, por ato mund të kenë efekte të rënda negative dhe mund të mos i përshtaten të gjithëve.

Njerëzit të cilët nuk mund të përdorin ilaçe biologjike mund të përfitojnë nga ilaçet me molekulë të vogël orale, që është një formë tjetër e trajtimit në zhvillim, ose nga një ilaç antirheumatik modifikues i sëmundjes.

Këto ilaçe mund të ndryshojnë mënyrën e funksionimit të sistemit imunitar, të zvogëlojnë inflamacionin, ose të dy. Ato mund të zvogëlojnë ashpërsinë e simptomave dhe shpeshtësinë e flakëve, dhe ato gjithashtu mund të zvogëlojnë ndikimin afatgjatë të artritit psoriatik.

Trajtimi që mund të lehtësojë simptomat përfshijnë:

 • Medikamente anti-inflamatore për ënjtje të nyjeve dhe dhimbje
 • Kortikosteroidet për të zvogëluar inflamacionin dhe për të lehtësuar dhimbjen e nyjeve
 • Kremrat për të lehtësuar kruajtjen dhe siklet të lëkurës
 • Fototerapia për të ndihmuar në parandalimin e flakëve të lëkurës
 • Trajtimet antifungale për infeksione kërpudhore në thonjtë

Disa njerëz me artrit psoriatik në duart e tyre mund të përfitojnë nga operacioni. Trajtimi kirurgjikal ndryshon bazuar në nyjet e prekura dhe simptomat specifike të një individi. Flisni me një mjek për opsionet kirurgjikale.

Kur të shohësh një mjek

Një person duhet të shohë një mjek nëse kanë dhimbje dhe ngurtësi të padiagnostikuara së bashku me çdo simptomë tjetër të artritit psoriatik.

Një individ duhet të kontaktojë gjithashtu një mjek gjatë flakërimeve dhe t’i informojë ata për çdo ndryshim në simptoma me kalimin e kohës.

Mjekët mund të kenë nevojë të kryejnë teste të caktuara për të diagnostikuar artritin psoriatik, sepse simptomat e jashtme mund të jenë të ngjashme me kushtet e tjera, duke përfshirë:

Ata më pas do të shqyrtojnë nga afër dore, duart dhe gishtat për të kërkuar ënjtje, skuqje të lëkurës dhe gropa gozhdë

Nëse mjeku dyshon në artrit psoriatik, ata mund ta referojnë personin tek një reumatolog. Ky lloj specialisti përqendrohet në artritin dhe sëmundjet e tjera muskulore.

Një mjek mund të urdhërojë rrezet X për të kontrolluar dëmtimin e nyjeve dhe testet e gjakut për të kërkuar shënues të gjendjes. Ata synojnë të përjashtojnë kushte të tjera që mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme.

Komplikimet

Sipas Fondacionit Kombëtar të Psoriasis, duke vonuar trajtimin për artritin psoriatik, madje edhe me 6 muaj, mund të çojë në dëme të përhershme të përbashkët. Diagnoza dhe trajtimi i hershëm mund të përmirësojnë shumë pamjen e një personi.

Komorbiditetet

Një komorbiditet është një gjendje që ka të ngjarë të ndodhë së bashku me një gjendje tjetër. Lidhja e saktë midis dy komorbiditeteve është shpesh e paqartë, por inflamacioni duket se luan një rol në shumë prej këtyre kushteve.

Simptomat e mëposhtme të çrregullimit metabolik gjithashtu kanë më shumë të ngjarë të shfaqen te njerëzit me artrit psoriatik:

 • dislipidemia
 • Diabeti i tipit 2
 • Sëmundja e zemrës
 • Kushtet e tjera që mund të ndodhin me artrit psoriatik janë:

 • Uveitis, që është një gjendje inflamatore e syrit
 • Sëmundja e Crohn
 • Sëmundja e mëlçisë yndyrore jo -alkoolike

Gjendja aktualisht nuk ka kurë dhe mund të përkeqësohet me kalimin e kohës nëse nuk trajtohet dhe menaxhohet në mënyrë efektive.

Njerëzit mund të kontrollojnë simptomat e tyre të artritit psoriatik duke përdorur mjete shtëpiake, trajtime mjekësore ose të dy. Hidratimi i duarve rregullisht, trajtimi i infeksioneve të thonjve të kërpudhave dhe udhëheqja e një jetese të shëndetshme mund të ndihmojë.

Trajtimi i duhur mund të ngadalësojë përparimin e sëmundjes, të ndihmojë në lehtësimin e simptomave dhe të parandalojë dëmtimin e përhershëm të nyjeve.

 • Artriti psoriatik

Přečtěte si další články

SKP hostí Českou repre do 18 let

V tomto týdnu od 29.8.2021 do 5.9.2021 náš areál využívá Česká reprezentace do 18 let, která hraje v Jižních Čechách mezinárodní turnaj Václava Ježka. Celkem

Příměstské tábory v roce 2021

Od posledního turnusu prvního ročníku fotbalového příměstského tábora na SKP již uplynul rok, který byl poznamenán COVIDem a my jsme nevěděli, jestli bude vůbec možné

3. turnus příměstského tábora

Máme za sebou poslední týden příměstského tábora na SKP. Celý týden bylo krásné počasí a tak jsme se vyrazili koupat a ve středu jsme s